Tuesday, August 31, 2010

Pemburuan Lailatul Qadr

Bismillahirrahmanirrahim.. Salam 'alaik wbt.. Nukilanku kali ini pula mengenai sesuatu yang sering juga terjadi dalam kalangan masyarakat Islam.. Semoga penulisanku kali ini mampu memberi manfaat kepada kita semua..
Ramadhan kian berlalu, rata2 dalam kalangan kita meluahkan perasaan sedih dengan keberangkatannya.. Perkara ini boleh dilihat di status2 sahabat2 fb masing2.. Ada yang mengeluh, ada yang sedih, dan tidak terkecuali ada juga yang menangis.. Hebat sungguh penangan Ramadhan, bulan tarbiyyah..
Namun, bukan itu yang ingin aku katakan di sini kerana perkara itu dalah lumrah di hujung Ramadhan.. Tetapi ada juga yang tidak tersentuh dengan pemergian Ramadhan, dalam pada masa yang sama lebih tersentuh dengan kedatangan bulan Syawal..? Kenapa, sebab hari raya kian menjelma, lagu2 raya sudah sering diputarkan di corong2 radio, dipasang di laptop/dekstop dan sebagainya.. Persiapan menyambut hari raya kian rancak berlangsung, menjadi agenda utama sehingga terlupa dengan satu agenda yang jauh lebih penting, iaitu Lailatul Qadr..
Apa yang cuba aku sampaikan di sini adalah rata2 kita terlalu sibuk dengan pelbagai perkara sehingga alpa dengan peristiwa ini..
Dalam al-Quran, Allah SWT berfirman yang bermaksud:
“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!” (Quran, Al-Qadr 97: 1-5)
Dalam firman Allah ini jelas menunjukkan tentang kelebihan malam lailatul Qadr, iaitu lebih baik daripada seribu bulan.. Bagi yang tidak terlintas langsung di benak pemikirannya tentang hal ini, amatlah kasihan kerana tidak berpeluang untuk menikmatinya.. Namun, agak sedih juga bagi yang menyedari akan hal ini tetapi mencarinya dengan hanya memerhatikan tanda2 terjadinya Lailatul Qadr..


Tanda-tanda terjadinya Lailatul Qadar
Seperti diriwayatkan oleh Imam Muslim, Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi, bahwa Rasulullah SAW pernah bersabda: “Pada saat terjadinya Lailatul-Qadr itu, malam terasa jernih, terang, tenang, cuaca sejuk tidak terasa panas tidak juga dingin. Dan pada pagi harinya matahari terbit dengan jernih terang benderang tanpa tertutup sesuatu awan”.
Sedangkan yang harus dilakukan agar dapat menggapainya :
1. Lebih bersungguh-sungguh dalam menjalankan semua bentuk ibadah pada hari-hari Ramadhan, menjauhkan diri dari semua hal yang dapat mengurangi keseriusan beribadah pada hari-hari itu. Dalam peribadatan ini juga dengan mengikutsertakan keluarga. Hal itulah yang dahulu dicontohkan Rasulullah SAW.
2. Melakukan i’tikaf dengan berupaya sekuat tenaga. Itulah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW.
3. Melakukan qiyamullail berjama’ah, sampai dengan rakaat terakhir yang dilakukan imam, sebagaimana diriwayatkan oleh Abu Dzar ra.
4. Memperbanyak do’a memohon ampunan dan keselamatan kepada Allah dengan lafal: “Allahumma innaka ‘afuwun tuhibbul afwa fa’fu ‘anni”. Hal inilah yang diajarkan oleh Rasulullah SAW kepada Aisyah ra ketika beliau bertanya: “Wahai Rasulullah, bila aku ketahui kedatangan lailat al qadr, apa yang mesti aku ucapkan?” (HR Ahmad, Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Kita dituntut untuk berusaha mencarinya dengan memperbanyakkan amal ibadah dalam bulan ramadhan, lebih2 lagi dalam sepuluh malam terakhir Ramadhan berdasarkan hadith Rasulullah SAW yang bermaksud:
Daripada Aishah yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari. “Carilah sedaya-upaya kamu Lailatul Qadar itu pada sepuluh malam ganjil pada akhir Ramadan.”

Antara cara yang kita boleh lakukan adalah dengan terus menerus melakukan amal ibadah setiap hari.. Hal ini demikian kerana, peratusan untuk kita mendapat malam lailatul Qadr adalah tinggi jika kita tidak terlepas satu malam pun dalam bulan Ramadhan dengan amal ibadah..
Ini lebih baik daripada kita hanya memerhatikan tanda2nya, kerana jika kita dapat melihat tanda2 tersebut bermakna kita sudah terlepas malam yang lebih baik daripada seribu bulan tersebut.. Dan hakikatnya, dapatkah kita melihat tanda2 tersebut dengan hati kita..?? Jernihkah hati kita untuk melihatnya..??
Walau apapun, kita haruslah yakin dengan Allah SWT dalam segenap lapangan.. Yakinlah dengan janjiNya dalam al Qur'an:
"Dan bagi tiap-tiap umat ada kiblatnya (sendiri) yang ia menghadap kepadanya. Maka berlumba-lumbalah kamu (dalam berbuat) kebaikan. Di mana saja kamu berada pasti Allah akan mengumpulkan kamu sekalian (pada hari kiamat). Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa atas segala sesuatu." ( Surah Al Baqarah ayat 148 )
"Barangsiapa mengerjakan kebaikan walau sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan) nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan walau sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan) nya pula.” ( Surah Az-Zalzalah ayat 7-8 )
“Dan kamu menganggapnya ringan sahaja, padahal di sisi Allah adalah besar.” ( Surah An-Nur ayat 15 ).

"Sesungguhnya Allah tidak menganiaya seseorang walaupun sebesar zarrah, dan jika ada kebajikan sebesar zarrah, niscaya Allah akan melipat gandakannya dan memberikan dari sisi-Nya pahala yang besar." (Surah An-Nisa: 40)


Wallahu'alam bissawab..

No comments: